Jednorazowe opakowania gastronomiczne

W gastronomii wykorzystuje się opakowania jednorazowe, dzięki którym jest możliwe dostarczanie posiłków klientom zamawiającym dania na wynos. Folia aluminiowa, pojemniki PP, sztućce z różnych materiałów (również naturalnych), a także torby papierowe przydają się codziennie w branży spożywczej i gastronomicznej.

Opakowania dla gastronomii, które znajdziesz w naszej ofercie, spełnią oczekiwania każdej restauracji i ułatwią proces pakowania oraz dostawy posiłków na wynos. 

Jest 442 produktów.

Pokazano 1-50 z 442 pozycji

Aktywne filtry

Opakowania jednorazowe dla gastronomii – rodzaje

Jednorazowe opakowania do gastronomii są niezbędnym wyposażeniem, jeśli restauracja prowadzi sprzedaż z dostawą do klienta lub sprzedaż dań na wynos. Z użyciem opakowań, jakie mamy w ofercie sklepu, pakowanie posiłków będzie szybsze i łatwiejsze. 

W sklepie Horecapak znajdziesz opakowania gastronomiczne takie jak:

  • pojemniki do zupy z PP,
  • talerze jednorazowe,
  • pojemniki głębokie do dań,
  • pojemniki dzielone do dań garmażeryjnych,
  • półmiski i patery z PP przydatne w cateringu,
  • pojemniczki z PP do porcji sosu,
  • zamykane pojemniki obiadowe,
  • kubki do napojów,
  • wieczka i przykrywki do pojemników,
  • sztućce (widelce, noże, łyżki, mieszadełka oraz słomki).

Opakowania gastronomiczne, jakie zebraliśmy w ofercie, są przeznaczone do kontaktu z żywnością i świetnie zdają egzamin podczas codziennej pracy restauracji. 

Z czego tworzy się jednorazowe opakowania gastronomiczne?

Opakowania gastronomiczne są produkowane z materiałów, które doskonale radzą sobie z przechowywaniem tak zwanej “spożywki”, a także utrzymywaniem odpowiedniej temperatury zawartości. 

Najczęściej wykorzystuje się:

  • tworzywo PET,
  • tworzywo PP,
  • mieszankę styropianową,
  • papier,
  • karton i tekturę,
  • a nawet masę z otrąb.

Styropian świetnie utrzymuje ciepło posiłków na czas ich dowozu, dlatego Twoi klienci będą zachwyceni tym sposobem pakowania. Pojemniki tego typu nadają się do odgrzewania posiłków w mikrofalówce i – co równie ważne – są odporne na działanie tłustych potraw i nie przeciekają.

Tworzywo PP, czyli polipropylen, jest nietoksyczne, bardzo lekkie, a jednocześnie trwałe, dlatego zapewnia bezpieczną podróż dań z dostawą.

Podobnie jak PP, tak też tworzywo PET, jest często i chętnie wykorzystywane w branży gastronomicznej za sprawą swojej wytrzymałości. Dzięki niej przewożone posiłki docierają do celu w nienaruszonej formie.

Możesz zdecydować się na opakowania z papieru, kartonu, tektury, a nawet otrąb! O ich zastosowaniu opowiemy nieco poniżej. 

Ekologiczne opakowania gastronomiczne 

Wspomniane materiały, takie jak papier, karton, tektura czy otręby wykorzystuje się, by uzyskać opakowania ekologiczne

Z naturalnych materiałów powstają między innymi:

  • głębokie pojemniki sałatkowe,
  • kubki do napojów,
  • tacki i półmiski,
  • lunch boxy,
  • food boxy,
  • zamykane pojemniki (na przykład do burgerów),
  • słomki papierowe i sztućce.

Jeśli misją Twojej firmy jest działanie w zgodzie z naturą, na pewno podobają Ci się ekologiczne rozwiązania w zakresie opakowań gastronomicznych. 

Opakowania i akcesoria gastronomiczne z papieru czy tektury równie dobrze sprawdzają się podczas pakowania zamówień na wynos oraz posiłków dowożonych bezpośrednio do klienta. Z ich pomocą zadbasz o środowisko, generując mniej plastikowych śmieci. 

Jeśli masz dodatkowe pytania dotyczące oferty opakowań dla gastronomii, odezwij się do nas, doradzimy Ci w zakupach.